Otok Ugljan

Ugljan je prvi otok u zadarskom arhipelagu, a ujedno je i najveći.
Zovu ga i zeleni otok jer je prekriven gustom šumom, borovima, maslinama, smokvama, vinogradima i drugim mediteranskim raslinjem. Ugljan ima vrlo razvedenu obalu od oko 20 km. Tu ćete naći mnogo lijepih plaža, kao i skrivene uvale. More je čisto, a priroda netaknuta.
Otok Ugljan pun je slikovitih mjesta s dugom tradicijom ribolova, a ima i više od 2000 godina tradicije u proizvodnji maslinovog ulja. Ugljan je prekriven s 200 000 stabala maslina. Šetnice uz maslinike i čisto more uvest će vas u antikne mauzoleje, gdje možete doživjeti dašak povijesti. Ugljan je bio naseljen u antičko doba, a na otoku ima i pojedinih arheološki nalazišta koja se mogu posjetiti. Gospodarstvo se temelji na poljoprivredi, vinogradima, maslinama i voćnim plantažama, ribarstvu i turizmu. Veliki usjevi uključuju masline, smokve i vinove loze.

Sjeveroistočna strana otoka je naseljena. Najpoznatija mjesta su Kukljica, Preko, Ugljan i Kali, dok je druga strana otoka još uglavnom nenaseljena.

Otok je savršen za ljubitelje prirode koji mogu istražiti otok vozeći bicikl ili planinarit. Također možete iznajmiti čamac ili kajak ili otići na ronjenje i istražiti netaknuti podvodni svijet Ugljana.
Tijekom ljeta, na otoku možete uživati u tradicionalnim javnim svečanostima, koncertima u crkvama i glazbi uživo na hotelskim ili restoranskim terasama ili na otvorenom.

Ako želite osjetiti istinski duh prošlosti otoka, “mjesto” za odlazak na Ugljan je Kali. Ovaj grad je neslužbeni ribarski glavni grad Jadrana. Zajednička slika Kalija sadrži mnoge brodove poredane jedna pored druge u maloj luci, s muškarcima koji sjede na brodu, popravljaju svoje ribnjake. Kali je jedno od sela, smješteno pokraj Kukljice.
Ugljan ima jednu luku koja se nalazi u Mulinama. To je bila luka čak i u prvom stoljeću kada su tamo Rimljani pristajali svojim brodovima.
Na svim mjestima na otoku može se naći nekoliko restorana. U ovim restoranima možete jesti obroke koji su tipični za Hrvatsku i Dalmaciju, kao i međunarodna jela. Gastronomija otoka je tipično mediteranska.
Otok Ugljan je idealno odredište za one koji traže duhovni mir i žele obnoviti svoje tijelo i dušu, doživjeti istinsko mediteransko iskustvo.

Mjesto

Kako god putujete, morate stići do Zadra, odakle se trajektom do Ugljana. Trajekti su vrlo česti i putovanje traje 25 minuta.
Autoputom od glavnog grada Hrvatske, Zagreba do Zadra stižete za 2,5 sata, a onda morate ići na domaću trajektnu luku Gaženica, koja je upravo ispred vas kada izađete na iyzlazu Zadar II s autoceste.
Također možete doći avionom, jer je zračna luka u Zadru u blizini trajekta, 10 km od Holiday Park Zelena Punta, tako da možete uzeti taksi do trajekta i organizirati svoj odmor bez automobila na otoku.
Otok Pag udaljen je 48 km od Ugljana, a Zadar je udaljen samo 9 km.

Nacionalni parkovi Kornati, Krka i Paklenica te Park prirode Telašćica i Vransko jezero nalaze se u neposrednoj blizini Ugljana, a imperativ je posjetiti ih na odmoru u Hrvatskoj.
U Sjevernoj Dalmaciji teče rijeka Zrmanje gdje možete ići na rafting ako želite aktivni tip putovanja.

Kukljica

Kukljica je slikovito turističko i ribarsko mjesto smješteno na jugoistočnom kraju otoka Ugljana s pogledom na otok Pašman. Stara jezgra je odvojena od turističkog poluotoka Zelene Punte velikom uvalom. U njoj je luka uvijek puna ribarskih brodova i jedrilica. Vrijedan spomenik kulture je crkva iz 15. stoljeća u uvali Kostanj.
Posebno zanimljiva manifestacija “Gospa od snijega” održava se jednom godišnje u Kukljici – procesija brodova i čamaca označava događaj od prije petsto godina, kada je, prema legendi, snijeg padao sredinom ljeta. Obilježava se od 1514.
Kukljica se često naziva “vratima Nacionalnog parka Kornati i parka prirode Telaščica”.
Raznolikost turističke ponude i slikovita ljepota dominiraju gustom borovom šumom, pješčanim i stjenovitim plažama na obalama kristalno čistog mora.

Login Form
Register Form